Juspo piti treenit

Uudempi | Vanhempi

8.4.2013, Helsinki

Itse en hirveästi näihin functional patterns-juttuihin perehtynyt, mitä nyt katsellut muutamat videot ja Kat Eye Bandin Juspon touhut sekä vähän testaillut, että on jotakuinkin ymmärtänyt mistä on kyse. Halusin sisällyttää tämän treenin ohjelmaamme lähinnä siksi, että jengi näkisi myös tämänlaisen tavan treenata.

Asia, joka minua tässä arvelutti, oli liikkeiden vaikeus. Vähäisten kokemusteni perusteella olen ymmärtänyt, että liikkeet vaativat paljon enemmän koordinaatiota ja (varsinkin keski-)kehonhallintaa kuin harjoitukset, joita meidän porukalla on yleensä ollut tapana tehdä. Tämä johtaa usein siihen, että liikkeet "eivät tunnu missään". Se, että liike tuntuu helpolta onkin aloittelijalle helvetin hyvä indikaattori siitä, että tekee liikkeen väärin. Toinen hyvä indikaattori on huono kipu (ei siis hyvä kipu :). Kymmenpäinen aloittelijalauma vaatisikin kymmenpäisen ohjaajalauman, mutta Juspo oli fiksuna heppuna ja joviaalina seuramiehenä valinnut tähän esittelynomaiseen kiertoharjoitteluun liikkeet sieltä simppelimmästä päästä. Vaikka liikkeet olivat yksinkertaisia, huomasin pariin otteeseen rasituksen kasvaessa fuskailevani liikeradoissa ja muodossa(?!? - engl. Form).

Tykkään siitä, miten toi functionalpatterns-äijä on perustellut kaikki sen tekniikat. Ne tuntuvat myös aika hyviltä ja uskoisin, että nämä harjoitukset tulevat jatkossa olemaan osa treeniohjelmaa. Sopii muuten tosi hyvin tappelulajien harrastajille.

Turo


Functional Patterns on tosiaan yhden melko viisaan San Diegolaisen personal trainerin firma ja treenin ajatustapa. Hänellä perusideana on saattaa keho tasapainoon ja täyteen fyysiseen potentiaaliin.

Kasasin Spartajengille kymmenen liikkeen kuntopiirin miehen eri treeneistä otetuista helpomman pään liikkeistä. Jos olisi halunnut noudattaa functional patternsin treeni-ideologiaa, oltaisiin ensiksi ehkä noin kuukauden ajan huollettu kehon epätasapainot kuntoon. Mut hei, koko homman ideana vissiin on jumppailla kovaa, niin pistetään äijät sit suoraan treeniin vaan.

Yksi kantavista ajatuksista FP:n treeneisessä on ihmisen eri liikesuuntien täyttäminen harjoitteissa. Tavallinen kuntosalitreenaus kattaa yleensä liikkeitä vain eteen ja taakse, vaikka luonnossa ihmiselle poikittainen liike ja kiertoliike ovat hyvin yleisiä. Toisena isona pointtina on liikkeiden suorittaminen pääasiassa seisten. Ihmisen suurimpia kehitysaskelia on kahdella jalalla liikkuminen ja monissa maaten tehtävissä liikkeissä aktivoidaan lihaksia kehon epätasapainoja lisäävällä tavalla.

Spartajengin kuntopiirissä tehtiin paljon kiertäviä liikkeitä ja iso painoarvo oli keskikropan hallinnalla. Liikkeet sisälsivät muun muassa kahvakuulaswingiä hypyllä, levytangon kanssa kävelyä vartaloa kiertäen, medicine ball slämmejä ja bosupallolla ketteryyttä.

JuspoKommentointi