Valtteri pumppaa

Uudempi | Vanhempi

21.3.2013, Helsinki

Vaikka tää koko 300-Spartajuttu onkin saanut ideansa siitä einiinhistoriallisesti tarkasta 300-leffasta, ollaan me silti sen verran fanaattisia sällejä, että haluttiin kaikesta huolimatta ottaa selvää miten ne oikeat Spartalaiset aikanaan taisteluhommat hoitivat. Löydettiin tällanen uskomaton kaveri ku Guy Windsor joka opettaa historiallista miekkailua Helsingissä. Kysyttiin osaisko herra opettaa meille vähän muinaisia sotataitoja ja sehän sopi kuulemma oikein hyvin! Saavuttiin herran salille sitten yhtenä perjantaina töiden jälkeen. Tässä vaiheessa ei kukaan osannut tarkasti sanoa yhtään mitä olisi luvassa, mutta todella pian tuli kuitenkin selväksi, että tämä kaveri oli pätevä ja sen lisäksi äärimmäisen hauska.

Guy on muinaisen sodankäynnin expertti joten Spartalaisten sotahistoria oli tuttua kauraa miehelle. Ihan aluksi saimme siis lyhyen esitelmän Spartalaisten käyttämistä aseista sekä tavoista taistella. Luennon jälkeen pääsimme sitten kokeilemaan hommaa käytännössä. Ensimmäiseksi otimme vähän tuntumaa miekkaan, kun pääsimme kokeilemaan pieniä lämmittelyheilautuksia oikeilla miekoilla. Suurissa taisteluissa (Thermopylai) joissa tuhannet sotilaat ottivat yhteen, käytettiin kuitenkin pääasiallisina aseina pitkiä ja raskaita sotakeihäitä, niinpä mekin siirryimme harjoittelemaan keihäillä, tosin vähän lyhyemmillä ja kevyemmillä harjoituskeihäillä. Hetken aikaa keihäillä sohittuamme otimme mukaan myös toisen Spartalaisen sotilaan tärkeistä varusteista - kilven. Kilven ja keihään kanssa liikuttiin tietynlaisessa kilpivallissa, jossa sotilaat etenivät rintarinnan kilpi vasten kaverin kilpeä, suojaten näin tovereiden sivustan. Mekin päästiin kokeilemaan miltä tuntui edetä hallitussa muodostelmassa tökkien samalla harjoitusvastustajia keihäillä tai miltä tuntuu yrittää murtaa vastustajan kilpivalli puskemalla. Vaikka meistä ei tämän parituntia kestäneen session aikana sotataidon mestareita tullutkaan, niin se sentään oli herra Windsorin myönnettävä, että ryhmässä toiminen ja muodostelmassa eteneminen meiltä sentään sujui!

Guy oli äärimmäisen hyvä opettaja joka onistui lyhyehköön parituntiseen sisällyttämään valtavan määrän tietoa ja käytännön harjoittelua (opittiin muunmuassa miten punnerretaan yhden rystysen varassa!) Saimme vähän käsitystä miten tuohon aikaan sodittiin sekä pääsimme itse kokeilemaan taistelun perusteita myös käytännössä. Kyseessä oli siis todella asiallinen parituntinen! päivän päätteeksi oli joka jätkällä hymy persiissä ja paluumatkalla ainoat puheenaiheet koskivat lähinä kilpivallin nerokkuutta ja munasillaan, pelkkään punaiseen viittaan pukeutumista arkipäivinä.

Guy Windsor järjestää ilmeisesti vastaavanlaisia lyhyitä settejä esim. polttariporukoille, joten jos joskus tulee tarpeelliseksi kehittää jotain äijämäistä yllätysohjelmaa, niin tätä voi kyllä suositella!

MikkoKommentointi